Förfalskad honung är ett gissel för oss biodlare.
Den urholkar vår trovärdighet och stolthet över den produkt våra hårt arbetande små tjejer utför.
I alla tider har sommaren förknippats med blommor och grödor som gror.
Svenska skolelever har i generationer sjungit om fagra blomsterängar och åkerns ädla säd.
Men sommarlovets blomstertid är hotad. Honungsbin och humlor är de viktigaste pollinerarna av lantbruksgrödor i Sverige enligt Jordbruksverket. Nästan allt som blommar före midsommar är beroende av vilda och tama bin för sin pollinering. Dessvärre har mängden bin, och andra insekter, minskat under lång tid.
Svensk honung är en motor för vår inhemska livsmedelsproduktion
Importerad billig sötgegga är inte äkta honung. Det är en falsk fuskhonung som tyvärr ännu inte åtgärdats med lagstadgad korrekt innehållsförteckning och märkning med ursprungsland. Märkningen ”blandning av EU och icke EU-honung”
betyder ju egentligen bara att honungen inte är från månen.
Det pågår mycket förfalskning av honung. Den kan vara utspädd med till exempel rissirap, då blir det billigt att producera. Man blandar ut honungen industriellt och säljer den som vanlig honung. Innehållet är olika men kan alltså vara sirap som är smaksatt med syntetiska aromer, pollen från solros,mm.
Det går även att ”specialbeställa” laboratorie-honung som innehåller exakt de egenskaper du vill ha och behöver för att kunna klara t.ex. tester för att få kallas ”Ekologisk” och ”Fair-trade”
Alltså långt ifrån den super-food som äkta honung är.
Svensk kvalitetshonung ligger idag i snitt på ca.100 kr för 500gr. I detta pris betalar många säljare också moms. Jämför priset med t.ex smör, så är det fortfarande alldeles för billigt för att ge biodlaren, som idag är många små företagare rimliga förutsättningar att hålla bin.
Idag konsumerar vi i Sverige dubbelt så mycket honung som våra biodlare producerar.
– Vi behöver öka vår inhemska biodling för att bli självförsörjande och säkra pollineringen i landet – Lotta Fabricius Kristiansen på Svenska Bin.
Import honung är ofta falsk
Våren 2023 publicerades resultaten av en omfattande EU-samordnad studie som visar på stor förekomst av fusk! Av totalt 320 testade partier honung, importerade från 20 länder, visade sig
46 % (147 prover) vara förfalskade! Det
handlar ofta om honung med inblandning av billig sirap och felaktigt ursprung.
För att få kallas honung måste 100 procent av honungens innehåll komma från binas nektar- eller dagginsamling. När det står ”honung” på etiketten får burken med andra ord enbart innehålla äkta och naturlig honung. Som svensk biodlare är detta något vi lever efter till punkt och pricka. Genom att välja svensk honung kan du därför vara säker på att du köper äkta honung. Samtidigt gynnar du jordbruket och den biologiska mångfalden genom binas pollinering. Långsiktigt är det en fråga om vår inhemska livsmedelsförsörjning. Bin är jätteviktiga för odlingen av frukt och grönsaker. Över 75 procent av världens jordbruksgrödor är helt eller delvis beroende av pollinering.
Tack för att du läst ända hit och tack för att du väljer svensk honung!!